Traditioneel speculaas als product van de week

Speculoos of speculaas?

Speculaas, in België beter gekend als speculoos, is een erg geliefd koekje. Hoewel de minieme afwijking in naam op het eerste zicht slechts een verschil in schrijfwijze lijkt is er toch meer aan de hand! Het echte verschil zit hem in de ingrediënten. De vroegere Belgische versie bevatte in tegenstelling tot de Nederlands versie namelijk geen speculaaskruiden. Dit omdat deze kruiden vroeger enorm duur waren voor massaproductie waardoor ze uit het recept gehaald werden.

Over de herkomst van de naam doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou de naam onder andere komen van speculum. Speculum betekent spiegel wat duidt op het spiegelbeeld van de koekvorm waarin speculoos gebakken wordt. Een andere oorsprong zou komen van het woord ‘speculator’. Dit slaat op de bijnaam van Sint-Nikolaas: ‘hij die alles ziet’. Een laatste mogelijkheid voor de naam is de samenstelling van de woorden ‘specerij’ en ‘claeskoekje’. De lekkernij wordt namelijk heel vaak geassocieerd met Sinterklaas en Sint-Maarten en wordt dan ook vaak in de vorm van Sinterklaas of Sint-Maarten gebakken.

Onze traditionele speculaas of speculoos producten

Hoewel de lekkernij vooral wordt gegeten tijdens de periode van Sint-Maarten en Sinterklaas, beschikken we bij Larmuseau het hele jaar door over dit heerlijke product! Enerzijds verwennen we je met pure, krokante speculooskoekjes, en anderzijds verwerken we de lekkernij in tal van onze producten. Zo kan je bij Larmuseau genieten van ambachtelijk ijs, éclairs, rijstpap en zelfs sneeuwballen met speculoossmaak.

Ook zo’n fan van speculoos? Bekijk dan snel ons volledige speculoos assortiment!
Zoals altijd kan je langsgaan in de winkels en daar je lekkers halen. Je kan natuurlijk ook bestellen op de webshop en de zoetwaren laten leveren tot aan jouw voordeur. Zo wordt het nog makkelijker om je geliefden of jezelf te verwennen met lekkernijen!