De Gentse trots: cuberdons, neuzekes, tsoepkes,… van Larmuseau

 

De geschiedenis van de Cuberdon

Het recept van de Gentse Cuberdon zou bij toeval ontdekt zijn door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. In die tijd werden geneesmiddelen verwerkt tot een siroop, omdat dit de houdbaarheid ten goede kwam. Een aantal dagen na het weggooien van een mislukt preparaat, ontdekte de apotheker de basis voor de latere Gentse Cuberdon. Het preparaat was namelijk langs de buitenkant verhard, maar toonde binnenin nog steeds de smeuïge, lopende textuur.

In 1890 werd de apotheek verkocht, maar behield de zoon van apotheker Vynck het recept van de Cuberdon. Hij verkocht het verder in zijn bakkerij in het Gentse. Ook andere bakkers in de buurt begonnen al snel met het aanbieden van de geliefde ‘neuzekes’.

 

Cuberdon, neuzeke, tsoepke, topneus,…?

Er zijn verschillende namen voor de Gentse lekkernij in de omloop. Het meest gebruikte woord, Cuberdon, zou komen van een franse verbastering van het woord kuper, wat ‘kegel’ betekent. In de volksmond worden de Cuberdons ook wel Neuzekes genoemd, verwijzend naar de vorm van het snoepje. Maar ook andere informele benamingen, zoals tsoepke en topneus, gaan de ronde. Hoe het ook genoemd wordt, iedereen is het eens over de heerlijke smaak van de Gentse lekkernij!

Gentse Cuberdons Larmuseau

Heerlijk traditionele Neuzekes vind je bij Larmuseau

De Cuberdons van Larmuseau

Larmuseau maakt de heerlijkste Neuzekes op basis van het oeroude, traditioneel Gentse recept. Zoals je misschien weet, is de originele smaak van het snoepgoed de frambozensmaak. In het traditionele recept wordt de suikermassa op smaak gebracht met een natuurlijk aroma op basis van frambozen en rode vruchten. Vervolgens wordt de vulling gebonden met Arabische gom, een plantaardig bindmiddel onttrokken aan Acacia bomen. Om de typische vorm te krijgen, gebruikt men een gietvorm. Tot slot worden de snoepjes gebakken in een zachte oven en bereik je de heerlijke textuur waarvoor de Cuberdon bekend staat.

Cuberdons Larmuseau

Het traditionele recept voor de Gentse cuberdons

In onze winkels en op onze webshop kan je de traditionele Neuzekes kopen per 5, 12, 24 of 50 stuks. Maar ook voor Cuberdon ijs en ijstaarten kan je bij Larmuseau terecht.

De Gentse Lekkernijen Quiz

Weet jij alles over de Gentse lekkernijen? Speel dan mee met onze Gentse Lekkernijen Quiz en win een Gents pakket vol Cuberdons en Sneeuwballen!

gentse lekkernijen Quiz